“Aan dooie en gezonde mensen verdient men niet, aan zieke mensen wel”.

“Aan dooie en gezonde mensen verdient men niet, aan zieke mensen wel”.

door Elly Meijnders

Eén van de doelstellingen van Sportvereniging Hart in Actie is te bewerkstelligen dat mensen informatie krijgen over de inhoud van een gezonde leefstijl. De vereniging wil hiertoe personen die een rol in de gezondheidszorg hebben, om hun mening vragen. Voorzitter Guus Fonteijn en ik hadden een laatste gesprek in deze serie met Wim Tilburgs, leefstijlcoach uit Helmond. Wim is oprichter en voorzitter van de Stichting “Je leefstijl als medicijn”. Wim praat heel makkelijk.

“Ik was echt doodziek, met één voet in het graf. Woog 130 kilo, moest insuline spuiten. Ik kreeg signalen van mijn zoon. Door mijn slechte eetgedrag ben ik diabeet geworden. Je hebt aanleg, de ene krijgt kanker, astma, hartkwaal of je wordt diabeet. Een tsunami van leefstijl gerelateerde ziektes, er zijn nu 5 miljoen mensen chronisch ziek. Aan dooie en gezonde mensen verdient men niet, aan zieken wel. Ik was 400 Euro kwijt aan pillen. En we worden wel steeds ouder, hè, je kwaliteit van leven is belangrijker dan de kwantiteit”.

Hoe heb je dat proces toen omgekeerd, Wim?

Wim leunt naar ons toe: “Eerst probeerde ik het zelf, met een arts, een diëtiste, met insuline, met een personal coach. Ik werd steeds zieker en afvallen ho maar. Mijn vrouw Saida en ik maakten later kennis met het ketogeen dieet. Ja, ik weet het, dat is heel streng, nog strenger dan een koolhydraatarm dieet. Maar ziek zijn is topsport bedrijven, dat is een kwaaie tegenstander. Ik viel 40 kilo af. Saida is 23 kilo afgevallen. Ik heb vier jaar zwaar nagedacht en gestudeerd. Over voeding en gezondheid is heel veel te vinden op internet”.

Maar is de voedingsindustrie daar al op ingesteld?

“Dezelfde tactieken van de tabaksindustrie vind je nu in de voedingsindustrie. Dat is een hele manipulatie. Ze willen pillekes en marsen verkopen. Wat ik eet is roomboter en eieren en zelfgemaakte mayonaise. Maar overal zit suiker in. Suiker verhoogt de houdbaarheid. En teveel suiker zet de insuline om in vet. Mensen worden dik van het hormoon insuline. En insuline zorgt dat het vet wordt opgeslagen, dat verbrandt dus niet. Ik noem dat Helmondse boerenlullen logica”, grijnst Wim.

Hij legt zijn logica verder uit: “Het gaat om suiker en snelle koolhydraten. Brood geeft meer suikers in het bloed dan suiker zelf. Koolhydraten zijn aan elkaar gekoppelde suikermoleculen. En vooral de snelle koolhydraten uit sterk bewerkt voedsel (en de suikers uiteraard ook, vooral die in softdrinks) zorgen ervoor dat de glucose waardes in je bloed heel snel omhoog gaan. Dan komt er het hormoon insuline die zorgt dat de suikers in de (spier)cellen en de lever wordt opgeslagen. Het teveel aan suikers wordt omgezet om in vet.

 

Dus als het hormoon insuline aanwezig is dan gaat het lichaam over tot suikerverbranding en vetopslag. Pas als de glucose waardes lager zijn gaat de insuline omlaag en kan het lichaam weer vetten verbranden in plaats van opslaan. Dus je kan pas echt afvallen als je insuline niveau laag is. Als je 3 keer per dag een koolhydraatrijke maaltijd neemt met daarbij tussendoortjes is je lichaam nagenoeg nooit in een staat van vetverbranding en kan je dus niet of nauwelijks afvallen.

Dus de Helmondse boerenlullenlogicia is koolhydraten omhoog -> bloedsuikers omhoog -> insuline omhoog -> vetopslag.

koolhydraten omlaag (vervangen door vetten) -> bloedsuikers blijven stabiel -> geen insuline -> vetverbranding.

Wij hebben toch ook allerlei verleidingen om ons heen?

Wim en Saida knikken beiden bevestigend: “Wij hebben een obesogene omgeving, dat wil zeggen een omgeving die mensen stimuleert om veel calorierijke voeding te eten en daarnaast weinig te bewegen. Kijk naar de verleiders bij de kassa, onze hele maatschappij is obesogeen. De opleiding van de artsen is ook niet goed. Goeie voeding is duur, slechte voeding goedkoop. Artsen en diëtisten zijn niet goed op de hoogte. Ik werk nu samen met de top van de artsen in Nederland. Voor artsen is het niet altijd makkelijk, je kunt niet zomaar buiten de protocollen om gaan”.

Wat is het doel en de werkwijze van je stichting “Je leefstijl als medicijn”?

Saida komt met een interessant blad aan en Wim vertelt: “Op het ogenblik begeleid ik zo’n 1000 mensen met diabetes op facebook. Om mensen zover te krijgen om hun leefstijl te veranderen, dat is een vak apart”. Kreten als: “het werkt niet” of, “doe toch mee, doe niet zo ongezellig”, daarmee help je iemand niet. Ik geloof er heel erg in zoals mensen vroeger leefden. In de natuur komt geen suiker voor, alleen maar honing. Suiker is pure energie en energie was vroeger duur. Eten is overleven. Maar wij zitten en eten suiker. Zoals vroeger meegaan met de seizoenen was zo slecht nog niet. In de herfst at je fruit en dat moest je snel opeten. In de winter viel je af maar in onze huidige eet maatschappij wordt het nooit meer winter”.

Doe je naast je dieet ook nog iets aan bewegen?

Wim knikt heftig: “Ik sta elke dag op als ik wakker word en dat is echt heel vroeg. Ik ga dan met de honden in het bos wandelen, dat is zo heerlijk, dat is mijn meditatie, mijn bioritme. De pijler stress is de grootste boosdoener. Je bent dan niet in balans. Ik ben veteraan, ben in Libanon geweest, heb maar een kort lontje. Als ik een knal hoorde viel ik aan. Dank zij mijn leefstijl aanpassingen heb ik mijn PTSS weer helemaal onder controle. PTSS is een posttraumatische stressstoornis, een complex angstverschijnsel als gevolg van een trauma. Leefstijlaanpassingen kunnen vaak ook zeer effectief zijn bij problemen zoals PTSS en depressie. En als mensen meer bewegen en gezond eten zijn ze ook gelukkiger en fitter. Ik doe nu aan gewicht heffen, ik ben op dit moment net zo fit als toen ik 25 was. Kijk, je moet de baas worden over je eigen gezondheid. Op facebook zeg ik ook altijd: je moet mij niet geloven maar je moet je waarden meten. Meten is weten”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: “Wim en Saida Tilburgs ervoor en erna”