“Koken met kinderen is koken zonder pakjes en zakjes. Zelf doen en zelf ontdekken is iets van deze tijd”.

 

“Koken met kinderen is koken zonder pakjes en zakjes. Zelf doen en zelf ontdekken is iets van deze tijd”.

door Elly Meijnders.

Eén van de doelstellingen van Sportvereniging Hart in Actie is te bewerkstelligen dat mensen informatie krijgen over de inhoud van een gezonde leefstijl. Een mooi initiatief van het Ontdek Mill, namelijk de oprichting van een Smaakcentrum Mill-Grave, stuurde voorzitter Guus Fonteijn en mij naar Monique Nelson, eigenaar van Kookstudio Het MoMent in Langenboom, waar het Smaakcentrum Mill-Grave op 20 november van start gaat.

Waarom hier het Smaakcentrum, Monique?

Ze kijkt ons vorsend aan: “Zeg maar Mo, zo noemt iedereen mij. Wij wonen sinds 10 jaar in dit mooie huis in Langenboom. Ik ben actief in het toeristisch recreatief platform Ontdek Mill. In die 10 jaar had ik topkok en oprichter van het Smaakcentrum Martien Bos nog nooit ontmoet. Ik had begrepen dat hij een gepassioneerde kok was, maar een beetje excentriek. Hij zocht naar een locatie voor een Smaakcentrum in onze gemeente en is zo bij Het MoMent uitgekomen. Toen hij de eerste keer hier was, was hij blij met mijn enthousiasme en de ruimte. Maar hij dacht dat het niet zou gaan lukken, want eigenlijk had hij twee ruimtes nodig; een praktijklokaal en een theorielokaal. Toen ik het atelier liet zien, was hij gelijk overstag. Het atelier heb ik nu omgetoverd tot leslokaal en daarom zijn we gestopt met de creatieve workshops zoals beeldhouwen en schilderen”.

Wat gaat jouw rol worden, want er gaat gekookt worden met kinderen?

Mo heeft alles goed op een rijtje: “Ik geef al langer kookworkshop aan volwassenen en kinderen. Uiteraard is dat koken zonder pakjes of zakjes. Ik maak mijn gasten ervan bewust wat goede voeding is. Het Smaakcentrum gaat lessen geven aan de groepen 7 en 8 van de basisschool over gezonde voeding en gezond leven. Ik ben locatiemanager van het Smaakcentrum voor de gemeente Mill en Grave en werf o.a. de vrijwilligers, doe de boodschappen en ben de gastvrouw voor de leerlingen. We hebben inmiddels ruim 25 enthousiaste vrijwilligers. Deze verzorgen de praktijk- en theorielessen op de momenten dat ze beschikbaar zijn. Op 20 november komen de eerste 27 leerlingen uit Grave, om vervolgens de twee weken erna op de dinsdag de vervolglessen te volgen. En zo zijn er 10 blokken gepland dit schooljaar.”

 

Wat krijgen de kinderen mee over gezonde voeding?

Mo is nuchter: “Wij koken zonder vlees, niet alleen omdat het gezonder is, maar ook omdat er etnische entiteiten zijn die dat niet eten. Vegetarische versies koken we ook. Volkoren spaghetti, pastasaus maken met veel tomaten, courgettes, uien, paprika. We gaan ze goed leren snijden. En zij hebben dan ook niet in de gaten dat zij zoveel groentes eten. Thuis vertellen zij supertrots over hun lekkere pastasaus zonder gehakt. De ouders leren op die manier weer van hun kinderen. Je moet gewoon zelf koken. Zelf doen en zelf ontdekken is echt iets van deze tijd”.

Klopt het dat je ook hebt meegewerkt aan het kookboek “Goei Gerei”?

Daar is Mo trots op: “Dat is een mooi boek geworden. Ik heb een groot deel van de recepten geschreven en ook de opmaak is van mijn hand. Een deel van de verkoopopbrengst gaat naar het Smaakcentrum. De insteek van het kookboek is om de verbinding te leggen tussen de lokale producent – met name boeren – en de consument door de ondernemer zijn verhaal te laten vertellen en dit te combineren met een makkelijk recept met zijn product. En echt, iedereen kan de recepten koken”.