“Mijn missie is mensen laten zien dat gezond eten erg lekker kan zijn”

 

Door Elly Meijnders

 

 

 

 

 

 

Eén van de doelstellingen van Sportvereniging Hart in Actie is te bewerkstelligen dat mensen informatie krijgen over de inhoud van een gezonde levensstijl. De vereniging wil hiertoe personen die een belangrijke professionele rol in de gezondheidszorg in de regio Mill hebben, om hun mening vragen. Voorzitter Guus Fonteijn en ik hadden een gesprek met diëtist Bionda van Zoerlandt. Zij is tevens gespecialiseerd kinderdiëtist, heeft nascholing gedaan over emotie eten, is zelf ervaringsdeskundige met diabetes bij zwangerschap en heeft ervaring met koemelkallergie bij haar dochter.

Guus vraagt: “Wat vind je ervan om een gezonde leefstijl te promoten?

Bionda is een glimlachend mens: “Ik vind dat alleen maar mooi. Ik begeleid heel diverse groepen mensen, ben niet alleen maar bezig met afvallen. Ik begeleid ook mensen met hart- en vaatziekten, suikerziekte, voedselallergieën, COPD, ondervoeding en kinderen met eetproblemen. En dan met of zonder verwijzing door de huisarts. Ik wil ze een eetpatroon aanleren dat hun klachten kan beperken. Neen, ik hou niet van hypes, ik wil mensen vanuit mijn wetenschappelijke achtergrond helpen. Ja, daar zeg je wat, geef ze een pilletje, was het maar zo makkelijk”, lacht ze.

Hoe is de stand van zaken met de gezondheid van jouw cliënten hier in Mill?

“Dat heb ik opgezocht”, verklaart Bionda. “Er zijn enorm veel verleidingen in onze maatschappij, wij hebben veel welvaartsziekten. De overvloed maakt het moeilijk. En alles is ingericht op makkelijk en snel. In Nederland heeft 49% van de mensen van 19 jaar en ouder overgewicht, in Mill hetzelfde percentage. In Nederland heeft 12% obesitas, in Mill 13%. Daarentegen zijn in Amerika de percentages overgewicht 75% mannen, 67% vrouwen”.

Guus kijkt lelijk: “Disneyland was echt heel erg”.

Bionda is heel duidelijk: “Er zijn meerdere strategieën die je kunnen helpen.  Je moet over eten vooruit denken, plannen. Zoals extra grote gezonde maaltijden koken en invriezen voor na een drukke dag of na een verjaardag. En gezonde keuzes zien te houden. Je geen onrealistische doelen opleggen bij het afvallen, kleine aanpassingen maken al veel verschil. Balans in je leven is heel belangrijk: ontspanning, beweging, genoeg slapen, gezonde voeding. En mijn missie is ook dat gezond eten heel erg lekker kan zijn, daar oefen ik zelf volop mee thuis en bij mijn kookclub. Ik geloof eveneens vooral in het veranderen van gewoontes. Taart eten en daarna dineren: ga toch eerst met z’n allen een lekkere wandeling maken. Maak rituelen op feestdagen gezonder. Mensen zijn zich te weinig bewust van gewoontes”.

Mensen moeten het belang leren inzien van een gezonde levensstijl. Je krijgt meer kwaliteit van leven.

“Mensen met diabetes voelen zich beter bij een lagere bloedsuiker en ervaren minder klachten. Na gewichtsverlies bij overgewicht voelen mensen zich fitter en kunnen meer ondernemen. Ik wil mensen graag helpen, gelukkig zit er voor iedereen drie uur dieetadvies in het basispakket. Hierdoor kan veel gezondheidswinst behaald worden. En voor de maatschappij is dat goed, want de arbeidsproductiviteit wordt daardoor verhoogd en de zorgkosten in Nederland lager”.

Guus buigt naar voren naar Bionda toe: ”Hoe krijg je je cliënten in de actiestand?”

 

 

 

 

 

 

 

 

Bionda: “Ik vind altijd wel een ingang. Vrijwel iedereen gaat zijn best doen. Maar de behandeling moet aansluiten bij het individu. Zo doe ik nu ook wandelconsulten. Ik ga met cliënten wandelen, de natuur in. Een lopend consult is vrij nieuw, sommige mensen vinden dat prettiger dan te moeten zitten”, eindigt ze verrassend.