80 jaar is niet oud maar het begin van een nieuwe levensfase!

Het is maandagochtend 26 februari 2018. Een delegatie van het bestuur van sportvereniging Hart in Actie is op bezoek bij Toon Hermsen, erevoorzitter en oprichter van Hart in Actie sportvereniging in Mill. Het is een zeer bijzondere dag en niet alleen omdat Toon zijn 80ste verjaardag viert. Toon is zojuist thuis van een bezoek aan notaris Mark Wilhelm. En dat blijkt een uitgelezen moment voor een felicitatie, een bloemetje, een gesprek en niet te vergeten koffie met gebak. 80 jaar is een ware mijlpaal: een echt jubileumjaar.

 


Van links naar rechts: Mieke van de Kolk, Toon Hermsen, Diny Hermsen en Wilma de Klein.

Een tachtigjarige heeft een heel leven achter de rug, dat hem of haar gevormd heeft tot wie hij of zij nu is. Maar dan ben je bij Toon toch niet op het juiste adres. Hij denkt niet alleen aan zijn indrukwekkende activiteiten uit het verleden.

Die activiteiten mogen best nog even gememoreerd worden

60 jaar belangeloze inzet als vrijwilliger. Oprichter en initiatiefnemer van verenigingen, stichtingen en activiteiten. Hij verzorgde voor ruim 6.500 personen een reanimatie/AED opleiding. Hij zorgde er voor met de Stichting Kies voor Leven de AED in het Nederlandse straatbeeld te brengen. Zijn Stichting werd in november 2012 zelfs benoemd tot het beste Goede Doel van Nederland in de categorie Gezondheidszorg.

 

AED pionier Toon Hermsen uit Mill in het Omroep Max programma ‘Studio Max Live’

Toon heeft voor meerdere Goede Doelen organisaties tientallen websites en legio evenementen op de rails gezet en ontelbare columns en persberichten voor allerlei organisaties geschreven. Hij was oprichter en voorzitter van de landelijke Stichting Hart in Actie die zich ten doel stelde om zoveel mogelijk mensen met een chronische, lichamelijke beperking te laten kennismaken met sport. Toon is op 26 februari 2013 benoemd tot ambassadeur van de Hartstichting.

Woensdagochtend 18 oktober 2017 droeg Toon Hermsen zijn landelijk werkende Stichting Hart in Actie ( mensen enthousiasmeren om te bewegen) over aan Harteraad in Den Haag. Maar daarna kon Toon zijn ei (scheppingsvermogen) niet meer echt kwijt en daar werd hij naar eigen zeggen niet gelukkiger van.

Wanneer je na 60 jaar intensieve inzet voor de Nederlandse samenleving daarmee stopt, is het volgens Toon enorm lastig met die nieuwe eenzaamheid om te gaan. “Er is iets uit je leven en daar wist ik niet mee om te gaan”. Bovendien bleven heel veel landgenoten de AED-expertise en ondersteuning van Toon inroepen.

In rap tempo somt Toon nog eens op waar een levensreddende AED aan moet voldoen: de stem van de AED moet helder en hard genoeg klinken, de AED zelf en het onderhoud moeten niet te duur zijn en de AED moet goedgekeurd zijn door de  “U.S. Food and Drug Administrator”.  Het is juist de onafhankelijke expertise en deskundigheid van Toon die van belang zijn bij zijn adviezen. Hij hoeft geen product te promoten of te verkopen.

Het bloed kruipt waar het niet heen kan gaan

Hoewel de Stichting Kies voor Leven al sinds 2003 haar ideële taak uitdraagt, de laatste vijf jaar via de Stichting Hart in Actie, heeft Toon in nauw overleg met diverse personen op zijn 80ste verjaardag  van de succesrijke Stichting Kies voor Leven weer een formeel werkende Goede Doelen organisatie gemaakt.

Hierdoor wil hij zijn levensdoel realiseren om belangeloos de AED in het Nederlandse straatbeeld te krijgen en nieuwe burgerhulpverleners te werven. Toon kon zijn ware aard dus niet ontkennen en is met frisse energie opnieuw begonnen om zijn “oude” Stichting Kies voor Leven opnieuw leven in blazen.

Toon heeft daarvoor ook een nieuwe handzame, begrijpelijke en informatieve folder gemaakt. Het doel van de folder is om gerichte informatie te geven en mensen te motiveren om ook actief te worden en zo samen te werken aan een hartveilige leefomgeving.

Als we afscheid nemen blijft één ding boven drijven :

 80 jaar is niet oud maar het begin van een nieuwe levensfase!