Wethouder Erik van Daal eerste bezoeker

“Ik zag mensen die vrijwillig en met enthousiasme dit werk doen” 

door Elly Meijnders

Het is woensdag, 24 januari. Nog nooit is deze datum de geschiedenis ingegaan als de warmste dag ooit. Een bijzondere dag, waarbij wij een afspraak met wethouder Erik van Daal hebben omdat hij de eerste bezoeker wordt van de vernieuwde website van Sportvereniging Hart in Actie. Voorzitter Guus Fonteijn leidt hem door de website, terwijl bestuurslid Ben Wijnen hem aanvult.

Guus legt uit: “Wij willen meer doen met de sociale media, wij gaan ook op facebook. Wij hebben ook de doelgroep uitgebreid, niet alleen mensen met hartproblemen, maar ook diabetici en mensen met longproblemen. Wij proberen het sporten voor de leden ook goedkoop te houden. Wij kunnen er goed mee leven, hoeveel de docenten verdienen. Nietwaar Ben?”. Ben knikt instemmend.

Zijn er alleen maar leden uit de gemeente Mill en Sint Hubert?

Guus: “Ze komen van alle kanten. Er zijn meerdere verenigingen in deze regio, allemaal met een eigen naam. Maar Mill is wel de grootste. Wij hebben eenmaal per jaar een jaarvergadering met daarna een leuk samenzijn. Wij geven per kwartaal een Nieuwsbrief uit, daar hebben wij sponsors voor. En Ben is het eerste contact bij onze vereniging”.

Erik reageert: “Ik vind de website informatief, kort en bondig. En de filmpjes maken het erg leuk. Ik heb reanimatie gezien en het gebruik van een AED. Ik zag mensen die vrijwillig en met enthousiasme dit werk doen. Ik heb trouwens een bijzondere herinnering aan Hart in Actie. Mijn overbuurman Jo was zo’n 15 jaar een fervent lid van de vereniging. Hij is nu overleden. Feestelijke bijeenkomsten waren bij mij tegenover in zijn garage”.

Guus vertelt over een nieuw project: “Wij zien dagelijks heel veel informatie over gezondheid. Elly en ik gaan dit jaar interviews doen met gezondheidsdeskundigen. Wij willen van hen weten wat zij verstaan onder gezond leven. Aan het eind willen wij deze interviews bundelen en de resultaten verder uitwerken”.

Lijkt jou dit nuttig en haalbaar Erik?

Erik schudt zijn hoofd: “Geen wetenschappelijk rapport ervan maken, dan haken mensen af. Onze gemeente staat achter het begrip “Positieve gezondheid”. Dan hebben wij het niet alleen over ziek zijn, maar vooral over wat je nog wel kunt. Ook mensen van 80 jaar. Positief denken dus. En daarbij moet je een gezonde levensstijl nastreven, niet alleen sporten. Teamsporten zijn wel belangrijk voor mensen, teambuilding en gezelligheid is belangrijk voor de geest”.

Guus kijkt Ben aan: “Stel je voor dat wij dit over 10 jaar nog kunnen doen. Dan moeten wij er nieuwe en jongere mensen bij hebben. Wij broeien op een kans om mensen die op grote afstand van de arbeidsmarkt zitten de mogelijkheid te bieden om een middag te komen sporten. Wij zouden dit als een project willen oppakken. Met bijvoorbeeld zo’n 10 mensen beginnen. Wij willen een plan indienen in het kader van het Leefbaarheidsbudget”. Hij kijkt afwachtend naar de wethouder.

Erik knikt bereidwillig: “Zeker een goed idee. Die mensen moeten achter de geraniums vandaan komen. Klinkt goed, ik kan dat wel eens in een overleg droppen. O, en vergeet niet maker Joost te complimenteren met de website”, eindigt hij.

Meer informatie op www.hartinactiemill.nl  Opgeven als lid bij Ben Wijnen, tel. 0485-452380.

“Wethouder Erik van Daal (midden) was de eerste bezoeker van de website van Hart in Actie”. Voorzitter Guus Fonteijn leidt hem door de website, terwijl penningmeester Ben Wijnen hem aanvult.

 

P E R S I N F O R M A T I E

Wethouder Erik van Daal eerste bezoeker website Hart in Actie www.hartinactiemill.nl

Wethouder Erik van Daal heeft als eerste de vernieuwde website van Sportvereniging Hart in Actie bezocht. Hij deed dit in de collegekamer van het gemeentehuis in gezelschap van voorzitter Guus Fonteijn en penningmeester Ben Wijnen. De wethouder vond de website zeer informatief, kort en bondig en prees de foto’s en filmpjes die het kijken op de site nog meer de moeite waard maakten. De website www.hartinactiemill.nl is vanaf dinsdag, 30 januari in de lucht.

sportvereniging

Hart in Actie is een sportvereniging voor mensen met een chronische beperking zoals hart- en vaatziekten, diabetes, astma of COPD. De vereniging is opgericht in maart 1995 en telt momenteel 92 leden, bestaande uit zowel vrouwen als mannen van 35 tot 82 jaar. Het motto van de vereniging is “samen sporten voor een gezond lichaam en gezonde geest”. Dan voelt men zich beter, men raakt minder snel vermoeid en de leden kunnen veel plezier beleven met elkaar.

verantwoord

De vereniging verzorgt verantwoorde sport- en spel activiteiten onder professionele leiding. Op dinsdag, woensdag en donderdag in twee wijkaccommodaties. Vooralsnog namelijk in de Wester in Mill volleybal en wandelvoetbal en in de Wis in Langenboom volleybal.

gezonde levensstijl

De wethouder vond het bijzonder dat Hart in Actie naast sporten ook veel aandacht gaat geven aan een gezonde levensstijl. De vereniging gaat onderzoeken of door middel van een project chronisch zieken die niet goed meer kunnen participeren in de maatschappij door sporten geholpen kunnen worden bij hun maatschappelijke participatie. De vereniging zal daartoe een beroep doen op het Leefbaarheidsfonds van de gemeente.

mogelijk

De website is mogelijk geworden door sponsoring van Wise Up consultancy B.V. uit Mill. De site is gebouwd door Joost Verstraaten uit Wanroy van Frimatek. Hart in Actie is als vereniging aangesloten bij de landelijke Stichting Harteraad, voorheen De Hart&Vaatgroep in Soesterberg.